Agricola-seminaari Pernajan Höganåsissa

Agricola-seminaari Pernajan Höganåsissa

Höganås, Pernaja

Miksi Mikael Agricola ja muut Pernajan pojat lähtivät kouluun Viipuriin eivätkä hiippakunnan pääkaupunkiin Turkuun? Millainen kaupunki Viipuri oli 1500-luvun alkupuolella ja millainen elämys maalaispojalle oli saapuminen linnoitettuun, kansainväliseen kaupunkiin? Mitä uutta siellä saattoi oppia kouluopetuksen lisäksi? Milloin reformaatio alkoi vaikuttaa Viipurissa? Miten kirkollinen elämä muuttui Agricolan opiskeluaikana? Miten itäiset ainekset näkyvät Agricolan kielessä, joka kirjoittajan itsensä mukaan perustui Turun seudun murteille? Mikä oli Agricolan suhde kuningas Kustaa Vaasaan ja reformaation etenemiseen Pohjanlahden länsipuolella?

Seminaariohjelma

12.00                 Seminaarin avaus

12.15                  Markus Hiekkanen: Maalaispoika kaupungissa. Mikael Agricola Viipurissa

13.00                  Jyrki Knuutila: Viipurin kirkot ja kirkollisen elämän muutos Agricolan aikana

13.45                  Kahvitauko

14.15                  Kaarlo Arffman: Mikael Agricolan jännitteinen suhde Kustaa Vaasaan

15.00                 Kaisa Häkkinen: Itää ja länttä Agricolan kielessä

15.45                  Keskustelua esitysten pohjalta

16.15                  Loppuyhteenveto ja loppusanat

16.30                  Tilaisuus päättyy

Seminaaripaikka on seurantalo Höganås (Höganåsvägen 25, 07930 Pernå). Seminaari on maksuton.

Tilaisuuden järjestävät Pernajan Agricola-seura, Pernajan seurakunta ja Mikael Agricola -seura.

Agricola-seminaari

Pernajan Agricola-seura, Pernajan seurakunta ja Mikael Agricola -seura